Tandava

TANDAVA

De Kosmische dans van Shiva en Shakti.

De Tandava is een extatische vorm van yoga uit de Tantrische traditie van Kashmir.

Het is een langzame, verstilde beweging die het lichaam en de geest bevrijdt van conditionering. Grenzen smelten weg in de beweging, waardoor we in het non-duale bewustzijn komen.

In Tantra ervaren we het lichaam niet als gescheiden van de kosmos. We hebben bewegingsmeditaties om de kosmische vibraties, Spanda genoemd, diepgaand en intiem te voelen. Wanneer we vibreren, realiseren we ons dat de hele wereld ook vibratie en bewustzijn is. Vanaf dit punt is er geen scheiding tussen binnen en buiten, wat de kern is van alle mystieke ervaringen.

We ontwikkelen ons vermogen om onze inherente en onvoorwaardelijke bliss op te wekken en ons lichaam te ontdekken als een bron voor spirituele gewaarwording en transformatie.

“In order to truly understand the dance one must be still. And in order to truly understand stillness one must dance”.

Rumi

TANDAVA OP BLISVELD

Met regelmaat vinden er Tandava sessies plaats op Blisveld, en of in Zutphen.

Wat heb je nodig?: Warme Comfortabele kleding, eventueel je eigen meditatiekussen (er zijn er ook voldoende ter plaatste) en flesje water. Graag 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn

Aanmelding vooraf vereist, graag via email: info@lizelot.com.

Locatie: Boerderij Blisveld – Tellingstraat 9 – Drempt

REACTIES VAN DEELNEMERS:

“De Tandava heeft me diep ontroerd. Ik ben ontroerd door mijn eigen schoonheid en zachtheid. Het heeft mijn innerlijke rust versterkt.” (Kika Kok, Yogadocente)

“Lizelot verstaat de kunst om met poëtische woorden en bewegingen de spirituele en technische achtergrond van de Tandava over te brengen. Ze voelt tot in de finesse aan wat er nodig is om iemand bij de essentie van de bewegingen te krijgen. En daarmee zorgt ze ervoor dat je meegenomen wordt in een heerlijke meditatieve extatische dans.” (Marieke Steegh)

“Dankjewel voor deze liefdevolle verdieping in het toestaan van de bewegingen van het lichaam. Precies zoals zij dat wil voelen en ervaren. De diepte door de lichtheid in, via adem en beweging. Het was een heerlijke beleving. Mijn lijf en ziel vragen om meer.” (Fieke Veldhuis, Psychosomatisch fysiotherapeut)

“Dit is een hele fijne meditatievorm! Met name de herhalende bewegingen brachten me in een diepe ontspanning. Wat ik heel erg mooi vond was dat ik door de Tandava de beperkingen in de bewegelijkheid van mijn rug kon overstijgen. Lizelot is heel deskundig, heeft een transparante natuur, een warme persoonlijkheid, en ze kan mooi en helder uitleggen.” (N)

OVER LIZELOT:

Lizelot de Stigter is opgeleid als balletdanseres, heeft een internationale carrière gehad als Tangodanseres en docent, en heeft zich verder gespecialiseerd in bezieling en belichaming. Al op 14 jarige leeftijd herkende ze zich in de Soefi’s, en dit werd haar spirituele pad. Ze heeft aan de hand van haar spirituele inzicht en ervaring, ook in tradities zoals Kashmir Shaivisme, Advaita-Vedanta, en Tibetaans Tantra haar eigen vorm van overdracht ontwikkeld, middels een groot spectrum aan bewegingsmeditaties, waaronder Tandava. De Kosmische dans van Shiva en Shakti. Deze meditaties wekken op een zachte en heldere manier onze extatische natuur en brengen ons in verbinding en afstemming met de inherente bliss van ons wezen. In haar lessen combineert ze mystieke visie met heldere taal. Recent is ze door spiritueel leraar, filosoof, en schrijver Shai Tubali opgeleid en gecertificeerd als meditatieleraar, waarin ze zich heeft verdiept in Kundalini Awakening, het subtiele lichaam, en de chakra’s. Lizelot geeft, naast haar groepslessen en workshops, ook individuele sessies o.a. voor innerlijk leiderschap, spirituele bewustwording, aarding (ook voor bijvoorbeeld hoog sensitieve kinderen), en zelf-realisatie. Ook is het mogelijk om een transformatief jaartraject bij haar te volgen.

“Lizelot de Stigter knows and speaks the secret language that connects the body and the universal mysteries. Her expertise comes not from the outside – the mechanical understanding of movement – but from deep within. As a teacher, her passion for embodying the Divine is contagious.” Shai Tubali – Author, speaker and teacher in the fields of self-evolution and practical philosophy.

Meer informatie over de achtergrond van Tandava, de traditie van Kashmir Shaivisme, ook wel Shaiva Tantra genoemd:

https://www.lakshmanjooacademy.org/kashmir-shaivism/

https://hareesh.org/blogpage